уторак, 27. септембар 2016.

Европско првенство у фудбалу 2016.Европско првенство у фудбалу 2016.

Европско првенсто у фудбалу 2016. се одржава у француској од 10. јуна до 10. јула 2016. године. Ово ће бити прво првенство на коме ће учествовати 24 екипе, за разлику од претходних пет првенстава, када је учествовало 16 екипа. Победник првенства ће се квалификовати на Куп конфедерације у фудбалу године.

Избор домаћина.
До 9. марта 2009. године (рок за кандидатуру), пријављене су 4 понуде; то су биле понуде Француске, Италије, Турске и заједничке кандидатуре Норвешке и Шведске. Норвешка и Шведска су повукле своју понуду у децембру 2009. године. Домаћин је изабран 28. маја 2010. године.

Квалификације
Квалификациони жреб одржан је у Ници, 23. фебруара 2014. године.Квалификацијске утакмице почеле су у септембру 2014. године. Проширењем броја места, трећепласиране земље добиле су пуно веће шансе да учествују на првенству.
Укупно 53 репрезентације се такмиче за финална 23 места, чиме ће се придружити домаћину Француској. Шешири ће бити формирани на основу Уефиних коефицијената, а прваци Еура 2012 — Шпанија и домаћин Француска — аутоматски су први носици шешира. У квалификацијама, извучене су 53 репрезенатције: у 8 група по 6 репрезентација и 1 група од 5 репрезентација. Победници група, другопласирани, као и најбоља трећепласирана репрезентација (резултати против шестопласиране репрезентације се неће рачунати), директно ће се квалификовати на Еуро 2016. Осам осталих трећепласираних репрезентација ће се такмичити у баражу, где ће се још четири репрезентације квалификовати на првенство.
Мишел Платини је у септембру 2011. године предложио да се квалификациони формат састоји из две групне фазе, али тај предлог удружене чланице Уефе нису усвојиле.

Квалификоване репрезентације

13 од 16 земаља (укључујући Француску) које су се квалификовале за првенство 2012. године, квалификовале су се и за првенство 2016. године.
Репрезентације Румуније, Турске, Аустрије и Швајцарске су се квалификовале након прескакања првенства 2012. године, Аустрији је ово друго првенство након што су били домаћини 2008. године. Након дугог одсуства, Белгија се квалификовала по први пут после 2000. године, а Мађарска по први пут после 1972. године и по први пут су се након Светског првенства 1986. квалификовали на великом првенству.
Пет репрезентација наступају по први пут на Европском првенству: Исланд, Албанија, Велс, Словачка и Северна Ирска. Северна Ирска, Словачка и Велс су се гквалификовале за Светско првенство раније, док је за Исланд и Албанију ово прво првенство.
Шкотска је једина репрезентација од Британских острва која се није квалификовала за првенство. Шампиони из 2004. године Грчка је завршила квалификације на последњем месту у њиховој групи. Још два шампиона се такође нису квалификовала за првенство: Холандија из 1988. и Данска из 1992. године. Холандија по први пут после 1984. неће наступити на Европском првенству, а први пут после Светског првенства 2002. године неће наступити на великом шампионату.
Формат такмичења
Пошто је дошло до промене броја места са 16 на 24, дошло је и до промена формата такмичења у односу на Еуро 2012; додане су две групе у првом кругу и додатни круг у завршном. У групној фази ће бити 6 група по 4 репрезентације и из сваке групе прве две репрезентације иду даље у завршни круг. У новом формату, још 4 најбоље трећепласиране репрезентације ће се квалификовати у завршни круг односно осмину финала. Овакав формат такмичења је коришћен на Светском првенству 1994. године.
Овај формат такмичења садржава 51 утакмицу за разлику од претходног који је садржавао 31 утакмицу која се играла у раздобљу од 31 дана.
Групе
Уефа је објавила распоред утакмица 25. априла 2014. године.
Победник групе, другопласирани и 4 најбоље трећепласиране репрезентације иду у осминуфинала.
Синболи првенства

Лого и слоган

Званични лого је представљен 26. јуна 2013. године на посебној свечаности у Павиљон камбон капучину у Паризу. Осмислила га је португалска агенција Брендија сентрал, која је такође створила лого и за претходни Еуро. Дизајн је заснован на теми: Славимо умјетсност фудбала (. Celebrating the art of football). Лого приказује Европско првенство у фудбалу у плавим, белим и црвеним бојама француске заставе, окружено мешавином облика и линија који представљају различите уметничке покрете фудбалских елемената

Маскота

Маскота је представљена 18. новембра 2014. године, а на њој се налази дете у улози суперхероја. Име маскоте је Супер Виктор (. Super Victor), а изабрала ју је јавност.

1 коментар: